ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Belang van testen

Als je leerlingen laat ervaren dat testen je idee alleen maar beter maakt, ontstaan er meer doordachte en beter werkende prototypes.

Als leerlingen aan het brainstormen zijn en fantastische ideeën bedenken, merk ik dat ze bij het maken van een prototype het belang van testen vaak vergeten. Zelf vind ik het daarom prettig als de eerste les van het jaar een les is waarbij de leerlingen zo snel mogelijk mogen beginnen met maken en testen. 

De les ‘Observatorium’ is zo’n les waar ze direct met materialen aan de slag gaan en de fase van brainstormen (op papier) wordt overgeslagen. Ik benadruk in deze les dan ook vooral dat er veel uitgeprobeerd moet worden. Ik zorg daarbij voor meerdere testplekken in de klas.

De rest van het jaar, als we wel een brainstorm-werkvorm hebben gedaan en we daarna aan het maken van een prototype beginnen, refereer ik naar deze eerste les. Weten jullie nog: wat was het belang van testen? Waar kwam je achter terwijl je bezig was? Kan je idee nog veranderen terwijl je aan het testen bent? Is dat erg?

Omdat ze het nut van testen ervaren hebben, merk ik dat ze dat ook meer gaan doen in de andere lessen. Ze bedenken daarbij zelf vaak een testsituatie. Ook merk ik dat het belang van ‘mooi’ wat naar de achtergrond verdwijnt en het belang van ‘wat cool dat het werkt’ naar voren komt.

Anna Meijs, talentklas groep 6/7/8