ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Echt vanuit de kinderen

Een jongen in mijn klas vraagt of hij zijn pasgeboren broertje mag laten zien. Natuurlijk mag dat en wat komt het mooi samen.

We werken aan het thema ‘menselijk lichaam’ en gaan de les Fijn voor baby’s doen.

Indrukwekkend: een echte baby in bad

Ik vraag de jongen om ook wat kleertjes, een flesje en een knuffeltje mee te nemen. Voorafgaand aan de ontwerples komt het pasgeboren broertje in de klas. Zijn vader doet hem middenin de klas in bad. Indrukwekkend voor ze. Samen kijken we wat het kindje fijn vindt en wat niet. Hoe het in de buik is en hoe erbuiten.

Ouders helpen met plezier inzamelen

Om het kosteloos materiaal aan te vullen, zet ik twee bakken bij de ingang van de school. Erboven hang ik een vel papier. Ik teken er een grote pijl op en vraag om lege verpakkingen en stukjes stof. Zo leuk om te merken hoe de ouders mee willen helpen met inzamelen. Dit werkt altijd heel effectief.

Uitlegkaart helpt idee duidelijk maken

De kinderen bedenken heel verschillende ideeën. Van een zak in het bedje net zoals in de buik tot een ligbedje voor in de auto. Van een koker die het bedje donker maakt en toch voor voldoende zuurstof zorgt tot automatisch drinken als de baby in bed ligt. Mooi om hulp oma te zien. Ze laat rustig en vanaf de zijlijn veel uit de kinderen komen. Samen met de ouders die helpen schrijf ik uitlegkaarten bij de ideeën van de kinderen. Super om te doen. Dan hoor je pas écht wat het idee is.

Alternatief: foto-tentoonstelling

Ik maak een foto-tentoonstelling. Dat neemt niet veel ruimte in 😉 én de kinderen kunnen hun ontwerp direct mee naar huis nemen en laten zien aan hun ouders.

Jarah de Weerdt, Montessori-leerkracht groep 1/2