ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

#ontwerpenvoorcorona

Alle scholen zijn gesloten vanwege het coronavirus. Kinderen zien hun klasgenoten, vrienden, opa en oma even veel minder of niet meer. Dat is vervelend.

Laat kinderen zelf meedenken en een oplossing hiervoor ontwerpen. Dat kan heel goed thuis. Zo ontwikkelen ze hun creativiteit en probleemoplossen denken. En het is ook nog eens heel leuk!

Stel kinderen de volgende ontwerpvraag: Hoe kun je op afstand iets gezelligs doen met je vrienden / met opa en oma? Of gebruik een alternatieve ontwerpvraag (zie tips #3, #4 en #5).

Laat kinderen zoveel mogelijk ideeën bedenken. Ze kunnen de ideeën vertellen, tekenen of maken van knutsel- en kosteloos materiaal. Hoe meer oplossingen je verzint, hoe meer kans dat er een hele goede, originele oplossing tussen zit.

Daag kinderen vervolgens uit om te kijken of ze hun beste idee echt kunnen maken of uitproberen!

TIP #1 Deze inspiratiekaarten helpen jonge kinderen om veel verschillende én originele ideeën te verzinnen. Print ze uit en knip ze los. Laat kinderen een kaart pakken als ze inspiratie nodig hebben. Oudere kinderen? Gebruik dan deze inspiratiekaarten.

Juf Jarah legt het in het onderstaande filmpje helemaal uit:

TIP #2 Je kunt ideeën maken van allerlei knutsel- en kosteloos materiaal. Denk aan (papieren) bordjes en bekers, lege verpakkingen, ijslollystokjes, satéprikkers, ballonnen, paperclips, elastieken, rietjes, touw, enzovoort. Als je schilderstape in huis hebt, gebruik dat dan in plaats van plakband. Dat werkt als een tierelier!

ALTERNATIEVE ONTWERPVRAGEN
TIP #3 Wat zou jij normaal samen met je vrienden of klasgenoten doen? Bedenk een aantal voorbeelden. Kies één voorbeeld uit en vul dit in bij de puntjes. Hoe kun je op afstand ………… met je vrienden / met opa en oma?

TIP #4 Buiten is ons gevraagd om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden tot anderen. Hoe kun je samen buitenspelen én 1,5 meter afstand houden?

TIP #5 Je hebt geen gym meer. Je sport is gestopt. Hoe kun je zorgen dat je voldoende blijft bewegen?

EXTRA TIP: LEZEN & ONTWERPEN VOOR 3-7 JARIGEN
TIP #6 Lees het boek ‘Rikki heeft een plan’ van Guido van Genechten voor. Nadat Rikki op pad is geweest om een verrassing voor mama te halen, staat de ladder aan de verkeerde kant van de muur. Help jij Rikki naar de  andere kant van de muur? Ontwerp je mee met Rikki?

TIP #7 Lees het boek ‘Boer Boris’ en de maaier van Ted van Lieshout en Philip Hopman voor. Het is lente en de kleine eendjes steken met mama eend de weg over. Daar komt buurman aan in zijn tractor… Help jij de kleine eendjes veilig naar de overkant? Ontwerp je mee met Boer Boris?

EXTRA TIP: VERZINNEN & MAKEN VOOR 8-15 JARIGEN
TIP #8 Het coronavirus maakt ook dat je wat minder op bezoek kunt bij je opa en oma. Natuurlijk kun je wel op andere manieren contact houden: bel  ze gezellig op en schrijf eens een brief. Heb jij nog een super fitte oma of opa? Misschien wel! Toch ken je vast wel oude mensen die niet meer zo lenig zijn. Hun spieren zijn slapper, hun botten breekbaarder. En dan valt er iets op de grond… Hoe kun je iets makkelijk van de grond oppakken? Ontwerp je mee?

Deel je ideeën met ons! Mail naar info@ontwerpenindeklas.nl of deel via #ontwerpenvoorcorona