ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Ontwerpstickers

Hoe stimuleer je het leesplezier van kinderen? Die vraag krijgen we vaak van ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

Maak voorlezen nóg leuker met ontwerpstickers
Ontwerpend leren vormt een mooie aanvulling op het (voor)lezen. Ontdek onze nieuwe ontwerpstickers en los samen met de kinderen een probleem uit een boek op!

Ontwerp aan de hand van een verhaal
Bij ontwerpen los je een probleem op door veel verschillende oplossingen te verzinnen en te maken. Het is een activiteit die veel kinderen aanspreekt, want ze ervaren autonomie en ze zijn bezig met het oplossen van een echt probleem. Het doet ertoe. Boeken staan bol van de problemen, want dat maakt ze spannend. Kinderen zijn vaak buitengewoon betrokken bij de mensen en dieren in het boek. Spring daarop in en laat de kinderen aan de hand van een ontwerpopdracht het probleem oplossen.

Hoe stimuleert ontwerpen het leesplezier?
Door te ontwerpen zijn kinderen op een andere manier met een boek bezig. Het ontwerpen prikkelt ze om daarna verder (voor) te lezen, te ontdekken hoe het verhaal verder gaat en te lezen hoe het probleem in het boek zelf wordt opgelost. Boeken met ontwerpstickers bieden de doeners, voor wie lezen een drempel is, een praktische en actieve manier om met een boek te bezig te zijn. Voor kinderen die veel lezen, zorgen boeken met ontwerpstickers juist voor een welkome afwisseling. In beide gevallen groeit het leesplezier.

Hoe zien de ontwerpstickers eruit?
De ontwerpstickers zijn op eenzelfde manier opgebouwd. Je start altijd met een stuk lezen. Hierin ontdek je meer over het probleem. Daarna bekijk je de ontwerpopdracht en verzin je oplossingen. Je maakt je favoriete oplossing(en) door te knutselen, te tekenen of te bouwen met constructiemateriaal. Tot slot lees je verder in het boek en ontdek je hoe het probleem in het boek is opgelost. 

Wil je direct aan de slag?
Download hier onze ontwerpsticker bij het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ dat is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2023. Print op stickerpapier en plak voorin het boek. Combineer zo lezen met ontwerpen en help kinderen zich te ontwikkelen tot creatieve denkers en gemotiveerde lezers.  

Werk je bij Kinderopvang 2Samen?
Bestel dan via je locatie-account bij Paagman de boeken ‘Vast’ van Oliver Jeffers, ‘Tim de kleine boswachter’ van Jan Paul Schutten en ‘Ik ben hier’ van Joke van Leeuwen en ontvang ze mét ontwerpsticker.

Blijf op de hoogte
Volg @ontwerpenindeklas op Instagram of Facebook.