ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Ontwerpbox

Nu te bestellen: nieuwe ontwerpboxen! Zet ze ook in als leesbevorderingsactiviteit tijdens de Kinderboekenweek.

BESTEL NU de ontwerpboxen voor Kinderboekenweek 2024.

Hoe zorg je dat álle kinderen plezier in lezen ontwikkelen: van de nieuwsgierige lezer tot de actieve doener? Zet ontwerpend leren in voor meer leesplezier. Bekijk hier de geselecteerde thematitels en een korte beschrijving van de ontwerpboxen. 

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   

Creatief denken voor meer leesplezier

Lekker eigenwijs! Dat is het thema van de Kinderboekenweek 2024. Samen met onze partner kinderboekwinkel In de Wolken Voorburg hebben we vier superleuke thematitels geselecteerd en daarbij een ontwerpbox ontwikkeld. Elke ontwerpbox bevat een leshandleiding, een powerpoint, bijpassende werkbladen en een box vol ontwerpmaterialen.

Door iemand uit een boek actief te helpen met het oplossen van een probleem, voelen kinderen zich meer betrokken en groeit hun plezier in lezen*. Zo worden kinderen gemotiveerde lezers, creatieve denkers en probleemoplossers. BESTEL NU

Ervaringen uit de praktijk

“Ik vind deze Ontwerpbox echt een aanrader. Hij is heel compleet, sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen, stimuleert het creatieve denken en zorgt ervoor dat de kinderen probleemoplossend aan de slag gaan. Ik zou met alle liefde nog meer van dit soort boxen gebruiken om mijn onderwijs te verrijken en de kinderen in mijn klas zijn het daar zeker mee eens.” 

Lees de volledige recensie over de ontwerpbox BOS (kbw 2022) op www.kinderboekenjuf.nl

“Perfect om schoolbreed in te zetten. De betrokkenheid van de kinderen werkt aanstekelijk. Alle kinderen zijn actief bezig.”

Janneke Bouwels, leescoördinator bij Entrea Onderwijs, een speciaal onderwijs school. Kinderen hebben behoefte aan veel structuur. Dit gaat goed samen met de ontwerpboxen.

” Ik weet zeker dat er nu meer ontwerpactiviteiten in de klassen plaatsvinden! Wij zijn superenthousiast over de boxen: mooie ontwerplessen waar je gelijk mee aan de gang kunt én het scheelt alle collega’s een paar uur alle magazijnen afstruinen op zoek naar materiaal. Aanrader voor iedereen!”

Malika Verbeek, leerkracht en techniekcoördinator bij Freinetschool Delft waar alle 22 klassen werken met de ontwerpboxen.

” Onderzoekend en ontwerpend leren komt goed aan bod, ook leerkrachten met weinig affiniteit met dit vakgebied kunnen er makkelijk met de groep mee werken. Kinderen hebben er enthousiast mee kunnen werken en mooi om te zien was dat er kinderen verrasten met hun ideeën, ook kinderen van wie je het in eerste instantie niet verwacht. Dat geeft mij als leerkracht weer inspiratie om dergelijke laagdrempelige opdrachten vaker te doen, zeker omdat kinderen hier zelf naar vragen! Een echte aanrader dus!”

Janneke Roos, leerkracht bij KC Balans Den Haag

“Superleuke activiteit die heel erg leeft bij de kinderen. Voldoende aantrekkelijke materialen en een enorm enthousiasme bij de kinderen. Prettig dat de voorbereiding weinig tijd vraagt.” 

Bekijk de video die Annemarie van Es maakte op Montessorischool Valkenbos over de ontwerpbox ROMEINEN (kbw 2020).

Wat zit in de ontwerpboxen?

Een superleuke ontwerpactiviteit passend bij een thematitel en alle materialen die je nodig hebt om direct aan de slag te gaan.

√ direct aan de slag
√ verrijk en verdiep een boek
√ leesbevordering én ontwerpend leren
√ leshandleiding, powerpoint, werkbladen én ontwerpmaterialen
√ betrokkenheid en enthousiasme gegarandeerd 
√ hands-on en actief

* Lezen en ontwerpen versterken elkaar. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat als je in meer-omvattende opdrachten teksten écht nodig hebt, dit een positief effect heeft op de leesbevordering (Kennisrotonde, 2018). Dat is precies wat je met de ontwerpboxen doet!

ONTWERPBOXEN 2024

ontwerpbox 3-6 jaar
HELP BENNIE
ontwerpbox 6-8 jaar
HELP TUF
ontwerpbox 8-10 jaar
HELP ATTA
ontwerpbox 10-15 jaar
HELP MIKE

In de ontwerpboxen zit voldoende inspiratie en materiaal voor 32 kinderen. Prijs per ontwerpbox is €44,95 incl. BTW en verzending. Bij bestelling vanaf acht boxen profiteer je van de staffelprijs van €39,95 per ontwerpbox.

BESTEL de thematitels er direct bij! Geleverd door onze partner In de Wolken Voorburg. Of koop ze bij je lokale kinderboekwinkel.

PARTNERS
Ontwerpen in de klas werkt samen met Stichting Techniekmenu, kinderboekwinkel In de Wolken Voorburg en Stichting Middin.

 

Inpaktoppers

Bij Middin worden de ontwerpboxen vol enthousiasme ingepakt door jongeren en volwassenen met een beperking. Kijk voor meer informatie op www.middin.nl

 

Heb je vragen? Neem contact op met els@ontwerpenindeklas.nl

Ontwerpen van kinderen
Ontwerp van Max om wachten op een vliegveld leuker te maken
Ontwerp van Julian om je slee makkelijk boven op de berg te krijgen
Ontwerp van Yara om zwerfafval op te ruimen