Kinderen aan de macht

Leerlingen ontwerpen in dit burgerschapsproject een nieuwe wet voor op school. Net als ministers doorlopen ze de vijf stappen voor het maken van een wet. Aan het eind van het project gaat de wet echt in werking. 

Dit project is ontwikkeld in het kader van de Impuls Open Leermateriaal en is ook beschikbaar via Wikiwijs

Monsters vangen

Hoezo naar bed? Hoezo gaan slapen? Eerst ga ik een monster vangen! En dat kan op allerlei verschillende manieren. Ontwerp je mee? Een ontwerpactiviteit bij het prentenboek van het jaar Maar eerst ving ik een monster! van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Woning dier

Leerlingen ontwerpen een woning voor een dier. Ze werken met papier en karton én leren over handige verbindings- en constructieprincipes. Sluit aan bij je thema of kies één van de suggesties voor een bijpassend prentenboek. 

Coco kan het

Alle jonge vogels gaan voor het eerst vliegen. Coco ook. Ze staat op de tak. Wat hoog! Ze durft niet. Coco valt. Heeeeelp! Mamaaaaaaa! Oh jee, dadelijk valt Coco heel hard op de grond. Zullen wij Coco helpen? Ontwerp je mee? Een superleuke ontwerpactiviteit bij prentenboek van het jaar Coco kan het! van Loes Riphagen. 

Verjaardagstaart

Kinderen bezorgen een klasgenoot, een beste vriend(in), hun broer of zus, hun (groot)ouders of zichzelf een onvergetelijke verjaardag! Ze ontwerpen (en maken) speciaal voor de jarige een super persoonlijk en uniek taartje. 

Diefstalproof

Verkeersborden, straatnaamborden en stilteborden worden met regelmaat gestolen. De leerlingen verzinnen ideeën om te zorgen dat de borden diefstalproof zijn. Ze laten zich daarbij inspireren door de natuur. Ze kijken hoe dieren en planten zich beschermen tegen vijanden.

Moppereend

“Eend was mopperig. Ze had niemand om mee te spelen. Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal.”  Kinderen helpen Moppereend om minder mopperig te worden. Ze ontwerpen iets waar je blij van wordt als je je mopperig voelt. Dit doen ze aan de hand van prentenboek van het jaar 2020 Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček. 

Samen anders

Elke seconde worden meer dan vier baby’s geboren op de wereld. Na deze les van anderhalf uur zijn er meer dan 23.000 nieuwe levens bij gekomen en al die baby’s verschillen van elkaar.

Kijk samen met je leerlingen naar verschillen en overeenkomsten tussen mensen. Verzin ideeën om elkaar te leren kennen én te ontdekken hoe je anders bent. Deze les bevordert actief burgerschap en sociale cohesie.

We hebben hier ook een thuisversie van. Want in coronatijd is dit een extra uitdaging! Kijk hier voor de opdracht, hier voor het verzinblad, hier voor het uitwerkblad en hier voor suggesties voor een introductie.

Microplastic

Van jong tot oud, iedereen vermaakt zich op het strand. Van sporten tot uitgebreid zonnen of even lekker uitwaaien. In deze les bekijk je een uitje naar het strand met een ‘plasticbril’ op. Wanneer en hoe komt er (micro)plastic in de natuur tijdens een stranduitje? En hoe kunnen we dat verminderen?

Muzikaal verhaal

Leerlingen ontdekken verschillende functies van muziek. Ze ontwerpen muziek bij een verhaal en laten het verhaal zo leven.