Woning dier

Leerlingen ontwerpen een woning voor een dier. Ze werken met papier en karton én leren over handige verbindings- en constructieprincipes. Sluit aan bij je thema of kies één van de suggesties voor een bijpassend prentenboek. 

Diefstalproof

Verkeersborden, straatnaamborden en stilteborden worden met regelmaat gestolen. De leerlingen verzinnen ideeën om te zorgen dat de borden diefstalproof zijn. Ze laten zich daarbij inspireren door de natuur. Ze kijken hoe dieren en planten zich beschermen tegen vijanden.

Samen anders

Elke seconde worden meer dan vier baby’s geboren op de wereld. Na deze les van anderhalf uur zijn er meer dan 23.000 nieuwe levens bij gekomen en al die baby’s verschillen van elkaar.

Kijk samen met je leerlingen naar verschillen en overeenkomsten tussen mensen. Verzin ideeën om elkaar te leren kennen én te ontdekken hoe je anders bent. Deze les bevordert actief burgerschap en sociale cohesie.

We hebben hier ook een thuisversie van. Want in coronatijd is dit een extra uitdaging! Kijk hier voor de opdracht, hier voor het verzinblad, hier voor het uitwerkblad en hier voor suggesties voor een introductie.

Muzikaal verhaal

Leerlingen ontdekken verschillende functies van muziek. Ze ontwerpen muziek bij een verhaal en laten het verhaal zo leven.

Blokpuzzel

Leerlingen verzinnen, maken en testen een driedimensionale blokpuzzel die opgebouwd is uit kubussen.

Uitbreiden tot een project? Kijk dan bij Maakotheek.

Groepjes maken

Hoe kun je groepjes maken waar iedereen blij mee is? Leerlingen bedenken wensen, verzinnen ideeën en toetsen deze aan de wensen.

Willen wat moet

Leerlingen bedenken ideeën om iets dat moet toch leuk te maken. Elementen uit games en spellen helpen om originele ideeën te verzinnen. Bij deze les kun je hulp van een techniekcoach vragen.

Hulp bij handicap

Leerlingen ontwerpen iets om het leven van iemand met een handicap makkelijker te maken. Elk team werkt vanuit een eigen ontwerpuitdaging. Bij deze les kun je hulp van een techniekcoach vragen.

Kraak je hersens

Leerlingen bedenken ideeën om een geheime boodschap te versleutelen. Aan het eind van de les proberen ze elkaars boodschap te kraken. 

Rijzende roeiboot

Hoe kun je een bootje de helling opslepen door middel van een waterrad? Deze les past bij een uitdaging van OO Techniek.